Sıkça Sorulan Sorular

Poliüretan nedir?


Poliüretan polimer ve plastiklerin geniş ailesinde önemli grup ürünleri temsil etmektedir. PU geniş aralıktaki sünger çeşitlerinin genel bir ismidir.


PU süngerin yapısı, mikro yaylar gibi davranan on iki yüzlü ağdan meydana gelir. PU’nun özellikleri;
Kimyasal bileşime ve hücre duvarlarının kalınlığına, katı madde/hava oranına(hacime), hücre zarlarının konsantrasyonuna (hava geçirgenliği/açık hücre yapısı oranına) bağlıdır.

 

Poliüretan Piyasası

 

Çeştli uygulama ve ihtiyaçlarla birleştiğinde harika esnekliğinden dolayı PU foam büyük avantajlara sahiptir. Poliüretan yoğunluk, elasitikiyet, ağırlık, güvenlik, dizyan ve kesinlikle cazip fiyatı gibi son derece ayrıcalıklı malzeme özelliklerine sahiptir. PU, tekstil, metal ,ağaç ve diğer polimerler gibi  malzemeler ile birlikte kullanılmaya başlanıldığından beri, herzaman son üründe gözle görmek mümkün değildir.

 

Esnek sünger, uzun bloklar halinde üretilir (slabstok) ve ara üretici (örneğin mobilya endüstrisi) yada bitmiş ürünlere kesimi yapılır. Esnek sünger bazen özel kalıplara doğrudan dökülebilir. Bu proses(kalıp sünger) otomobil koltuklarının üretimi için özellikle uygulanır.  

 

Birlik sünger araştırma ve geliştirmedeki uzmanlığı ile yeni özelliklerde PU üretme olanağına sahiptir.  Poliüretanın hacimli olmasıdan dolayı çok yer kaplaması, son kullanıcıya yakın yerleşimlerde üretilmesini gerektirmektedir. Aksi takdirde uzun mesafelere daha az ağırlıkda yük doğurduğundan yüksek nakliye maliyeti getirmektedir. 

 

Poliüretan üretiminde polyol, TDI ve su olmak üzere üç ana malzeme anahtar rol oynamaktadır. Ajanlar, katalizör ve stabilizatörler, kimyasal reaksiyonu desteklemek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda renk alev geciktiricilik ve antistatic etki gibi özel ürün özellikleri elde etmek için formulasyona farklı malzemeler ilave edilebilir. Petrokimya endüstrisinde ham petrolün %95’i yakıt (nafta ve benzer bileşikler) elde etmek için işlenir. Diğer kimyasallar(polihidrokis bileşikler ve izosiyanatlar, başlıca poliüretan üretiminde kullanılan hammaddeler ) %5 kalan kısmından bir yada daha çok adımda distillerek elde edilir.  

 

Esnek sünger nedir?

 

Polyolün TDI ile reaksiyonundan meydana gelen açık hücreli polimerik bir bileşikdir.

 

Sünger bloğu nedir?


Birlik sünger kontinü sistemde slabstok üretim prosesi ile poliüretan sünger blokları üretir. Teoride bu yolla bir kaç kilometre sünger bloğu üretilebilir. Uygulamada sünger blokları son kullanımına bağlı olarak daha kısa uzunluklara kesilir. 

 

Poliüretan uygulamaları neler?


Poliüretan minderler, sandalyeler ve koltuk minder ve yastıkları için dolgu malzemesi, yataklarda, araba koltuklarında, araba pencerelerinin giydirmelerinde, ayakkabı ve tekstilde, termal izolasyonda(biba,endüstriyel izolasyon, buzdolapları,vb), ses izolasyonu, yapıştırıcılar ve boya/kaplama ve benzeri uygulamalarda kullanılmaktadırlar.

 

Alev geciktiricili sünger nedir?

 

Bir çok endüstriyel sektörde ve aynı zamanda günlük yaşamımızda, güvenlik son derece önemlidir. Günlük yaşamda binlerce uygulamada poliüretan sünger bulunmaktadır. Bu nedenle sünger, güvenlik ile ilgili bağlayıcı gerekliliklere,  uymak durumundadır. Daha belirleyici olarak alev direncine sahip olmalıdır.


Bina ve inşaat endüstrisi, otomotiv endüstrisi, havacılık, toplu taşıma (tren, metro), konfor ve yatak sektörü (hastaneler, cezaevleri), kamusal alanlar (tiyatro, sinema, konferans merkezleri) gibi bazı durumlarda alev geciktiricili sünger kesinlikle gerekliliktir. Aleve dirençli süngerler için sektöre ve ülkeye bağlı olarak birçok farklı standart vardır. Bunlardan bazıları MVSS302,UL 94 , NF P 92501,DIN 4102-1,SBI EN 13823,LOI-ASTM D 2863-M1,FAR-14 CFR25.853,BS 467 part 6 &7.

 

Düşük duman (low fogging) nedir?


Duman, araçların döşeme malzemelerinden kaynaklanan uçucu bileşiklerin çökmesidir. (yolcu kompartımanındaki yüksek sıcaklığın etkisi altında). Duman testi otomotiv endüstrisinde sürücünün görme imkânını azalttığından dolayı çok önemli bir testtir. Otomotiv endüstrisindeki başlıca duman testleri yansıma ile ölçülen ( uçucu bileşiklerin çökmesinden sonra camdaki yansımasının azalması) gravimetrik duman test metodu (yoğuşan ağırlık) dur.

 

Alevli laminasyon süngerleri nedir?


Alevli laminasyon süngerler, açık alev üstünden geçen kumaş ile süngerin lamine edilmesiyle üretilmek üzere geliştirilmiştir. Poliüretan süngerin alt yüzeyinin eritilmesi ile ince erimiş polimer katmanı meydana gelir, bu katman sünger ve kumaş arasında yapıştırıcı görevi görür, bu da sünger ve kumaş kompleksine çok iyi bağlanma dayanımı verir. Alevli laminasyon süngerler genellikle otomotiv endüstrisinde koltuk kılıfları, tavan döşemeleri ve kapı panelleri için sünger –tekstil kompleksi yapmakta kullanılır. Aynı zamanda ayakkabı endüstrisinde, giysilerde ve birçok sektörde de kullanılmaktadır.

 

Sünger yoğunluğu ne demektir ve niçin önemlidir?


Yoğunluk süngerin ağırlığının süngerin hacmine bölünmesi ile hesaplanır. Yüksek yoğunluklu süngerler, düşük yoğunluklara göre daha elastik ve daha dayanıklıdır. Eğer aynı  sertlik değerlerine sahip olan iki sünger, benzer his verseler de, yüksek yoğunluklu olan süngerin çökmeden çok daha uzun süre kullanılacağına şüphe yoktur.

 

Sünger sertliği ne demektir?


Sertlik (ILD) sünger bağlarının ne kadar sık olduğunu gösterir. 5 cm kalınlığındaki 40cm*40cm boyutlarında süngerin kalınlığın %25, %40 ve % 75’ine kadar ayrı ayrı sıkıştırılır ve buradaki sertlik değerleri ölçülür. Düşük ILD yumuşak sünger, yüksek ise ILD sert ve daha sıkı sünger anlamına gelmektedir. Yoğunlukları farklı olsa bile, süngerler aynı ILD değerine sahip olabilirler. 

 

Zamanla süngerin rengi neden sararır?


Tüm süngerler zamanla okside olurlar ve sararırlar. Bozuk paranın zaman geçtikçe koyulaşması gibi. Bu tamamen doğal bir proses olup, süngerde buna dahildir ve bu etkiyi azaltabilecek hiçbir yol yoktur. Sadece yavaşlatılabilmektedir.

 

Düşük sıcaklıktaki ortamlarda viskoelastik süngerin sertleşmesinin sebebi nedir?


Viskoelastik sünger sıcaklığa duyarlı bir malzemedir. Bu nedenle ortam sıcaklığından sertliği ve sıkılığı etkilenmektedir. Yatak olarak kullanıldığında uyku süresinde vücut ısısı ile yumuşayabilir. 

 

Viskoelastik süngerin farklı yoğunlukları arasında hissedilebilir fark olabilir mi ve yüksek yoğunluklu süngerler neden daha iyidir?


Ana fark fiyat ve performans ikilisidir. Yüksek yoğunluk visko sünger yüksek fiyat ve yüksek performans demektir. Düşük yoğunluklu visko sünger düşük fiyatta bir miktar basınç rahatlamaları için yinede iyidir. Fakat daha yoğun viskoelastik sünger ile, daha çok destek ve vücudunuz daha çok rahatlık hissedecektir. Yüksek yoğunluklu viskoelastik süngerler, üst sınıf yataklar ve çok uzun konfor ömrü için dizayn edilmektedir.  

 

Tüm süngerler alev geciktiricili mi?


Tüm süngerler alev geciktiricili değildir. Ancak talep durumunda süngerler alev geciktirici üretilebilir. Maliyeti diğerlerine göre biraz yüksektir.  

 

Sıkı, sert sünger yumuşaklardan daha uzun ömürlü müdür?


Birçok insan sert süngerlerin yumuşak süngerler kadar hızlı çökmeyeceğini düşünür. Fakat bu kesinlikle doğru değildir. Sünger yoğunluğunun yüksek olması, sertlik ya da sıkıştırılabilmesinden çok daha önemlidir. Yüksek yoğunluk süngerin dayanıklılığı beraberinde getirir. Diğer bir deyişle, düşük yoğunluklu sünger, yüksek yoğunluklu sünger kadar uzun ömürlü değildir. 

 

Yüksek yoğunluklu sünger nedir?


Yüksek yoğunluklu sünger, sünger piyasasında çok sıklıkla kullanılan bir terimdir. Bazıları sıkı, sağlam süngerleri ifade etmek için kullanırlar, bazıları da sünger kalitesinin daha iyi olduğunu belirtmek için kullanır. Yüksek yoğunluk ağır sünger demektir ve daha uzun ömürlü olur. Bu, sizin kullanma amacınıza bağlıdır. Birlik Sünger olarak sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda nasıl bir dayanaklılık istediğinizi belirleyebiliriz.

 

Polieter sünger ile polyester sünger arasındaki fark nedir?


İsimleri kullanılan ana hammaddeden (polyol) gelmektedir. Bu malzeme ikisinde farklıdır. Polieter süngerler, polyester süngerlere göre hidrolize karşı daha dirençlidirler. Buna karşılık polyester süngerler, hidrokarbonlara ve alkollere karşı polieter süngerlere göre daha dirençlidirler. Genel olarak polieter süngerler daha çok tercih edilmesine karşılık tekstil uygulamalarında polyester süngerler tercih edilir.

 

Hidrofobik ve hidrofilik sünger ne demektir?


Suyu sevmeyen, su tutmayan süngere hidrofobik, suyu seven ve içine nüfus eden süngere hidrofilik sünger denilmektedir. Polieter süngerler hidrofilikdir.

 

Poliüretan polieter sünger neden dökümden hemen sonra kesilemez?


Sünger dökümünden sonra, içerdiği kimyasallar arasındaki ekzotermik reaksiyondan dolayı iç sıcaklığı yaklaşık 1 saatte maksimum 160 °C’ye yükselmektedir. Bu sıcaklığa yükselmesi sırasında ve bu sıcaklıktan soğuması sırasında kimyasal reaksiyonlar devam etmektedir. Dökümden hemen sonra kesilirse reaksiyonlar tam olarak bitmemiş olabileceğinden ölçü problemleri yaşanabilir. Bu nedenle en azından 24 saat bekledikten sonra kesim işlemine başlanmaktadır.