Sertlik ( ILD, CLD)

Sertlik ve destek arasındaki fark nedir?  Sertlik, süngerin yüzey dokunuşu veya hissinin ölçümüdür. Destek ise, süngerin ağırlığa karşı geri itme yeteneğidir ve süngerin en düşül seviyede kalmasını engeller. Yüksek yoğunluk, son kullanıcı uygulamalarında sünger çökme hissini engeller. Sertlik ve destek, ikisi beraber sünger konforunu etkilemektedir.  Sünger supportunu (desteğini) belirleyebilecek ölçüm, support factor (destek faktörü) olarak tanımlanır. %65 sıkıştırmadaki sertlik değerinin, %25 sıkıştırmadaki sertlik değerine bölünmesi ile elde edilen değerdir. Sağ factor yüksek ise sünger daha konforlu ve rahattır.Minder gibi yük taşıma uygulamalarında 2 ve üstü sağ faktörlü süngerler uygundur.

 

Süngerin sertliği en önemli özelliklerinden biridir. Eğer sünger çok sert veya çok yumuşak ise, müşterinin prosesinde çeşitli problemlere sebep olabilmektedir. Tüketiciler süngerin sertliği ile ilgili bazı problemler ile karşılaşabilirler. Bu özellikle konfor uygulamalarında öncelikli önem taşımaktadır. Süngerin sert olması dayanıklı ve uzun ömürlü olması anlamına gelmez. Önemli olan süngerin sertlik değerinin, diğer fiziksel özellikler ile birlikte değerlendirilmesidir. 

 

Süngerin sertliğini belirlemek için iki metot mevcuttur; Bunlar ILD ( Indentation Load Deflection) ve CLD (Compression Load Deflection) dır.

 

1) CLD/ COMPRESSION LOAD DEFLECTION

 

Bu metot kullanılarak yapılan ölçümlerde sıkıştırılan numune, sıkıştırmanın yapıldığı diskten daha büyük olmalıdır. Bu metotta numune orijinal kalınlığının %70 ine kadar 3 kez sıkıştırılarak, ön yumuşaması yapılmış olur. Ardından orijinal kalınlığının %40' ına kadar sıkıştırılır ve sertlik değeri ölçülür. Ölçümlerin doğruluğu için 4 adet numune alınır. Yapılan ölçümlerde elde edilen sertlik, yüzeydeki kuvvet olarak ifade dilen kPa dır. CLD ölçümleri,  ISO 338611 standardına uygun olarak yapılmaktadır.

 

2) ILD ( INDANTETION LOAD DEFLECTION)

 

Bu metot kullanılarak yapılan ölçümlerde sıkıştırılan numune, sıkıştırmanın yapıldığı diskten daha küçük olmalıdır. Numune 40cm*40cm*5cm boyutlarında olmalıdır. İlk önce örnek orijinal kalınlığının %70' ine 3 kez sıkıştırılır ve ön yumuşama (preflexing) yapılmış olur. Sonra, orijinal kalınlığının % 25 indeki sertlik değeri ölçülür. Ardından orijinal kalınlığının % 40’ındaki sertlik değeri ölçülür ve son olarak % 65 indeki sertlik değeri ölçülür. Tüm sertlik ölçümlerinden önce 30 saniye beklenmelidir. Genel olarak  %40 sıkıştırmadaki sertlik değeri esas alınır.

 

ILD metodu ile ölçülen sertlik kuvvet(Newton) olarak tanımlanır ve birimlendirilir. ILD metodunda ölçümler ISO2439 TS270 standardına uygun olarak gerçekleştirilmektedir.